söndag 12 april 2009

Kvinnor skärp er!

Ja, ja... Jag vet, det tar sjukt länge innan jag får tummarna loss och skriver... Så är det att ha två bloggar att skriva på samtidigt. Snygg ursäkt om inte annat. :o)

Denna gången vill jag ge en känga till alla kvinnor som hävdar att det är deras rätt att få vara hemma på föräldraledighet i 1,5 år med sina barn. Pappans rätt då...? Är det den där lagstadgade tiden rätt och slätt....? Det är BARNETS RÄTT som borde vara i fokus och barnet har rätt att få lära känna BÅDA sina föräldrar precis lika mycket. Det innebär att det borde vara självklart för alla föräldrar att i möjligaste mån dela på föräldraledigheten rakt av.

Jag kan förstå att det finns situationer där det är svårt eller omöjligt. Om den ena föräldern normalt sett studerar, så är det enklast att låta terminerna för studierna styra hur föräldraledigheten ska delas. Samma sak om mannen är anställd i t ex Danmark där föräldraledighet inte är en självklarhet att ta ut som man. Ledighet ges precis i samband med förlossning och några dagar efter och det är allt. Om mamman är arbetslös och föräldrarna därför är helt beroende av pappans inkomst skulle också såklart kunna vara en förmildrande omständighet till varför ledigheten inte delas rakt av.

Under en föräldraledighet blir det ofta naturligt att den som är hemma tar ett större ansvar för hushållssysslor som matlagning, städning, inköp av mat mm. Den som är hemma mest med barnet/barnen är också den som lär känna barnet bäst. Konstigt vore annars. Om man då som mamma kräver att få ta den största delen av föräldraledigheten och ser det som sin rättighet, då får man faktiskt också själv skylla sig om man som mamma hamnar i det klassiska dubbelarbetet - hem, barn och det vanliga jobbet. Skärpning kvinnor!

Jag är också skeptisk till de familjer där mannen tar ett par månader under sommaren. Kvinnan har varit hemma största delen av tiden och naturligtvis blir det ofta hennes rutiner kring barnet som blir styrande. Krasst sett så finns det inte något som säger att just de rutinerna är de absolut bästa för barnet. Det kan finnas fler rutiner som är precis lika bra. Frågan är väl bara om pappan har tillräcklig styrka och känner sig tillräckligt bekväm i att själv känna efter vilka rutiner som passar barnet och honom...

Jag är helt övertygad om att flera skilsmässor hade kunnat undvikas om papporna tog större del i föräldraledigheten - men det förutsätter att mammorna accepterar och släpper in papporna i "deras " värld och låter dem styra och ställa.

1 kommentar:

  1. går gärna in o titta på vår blogg
    http://www.barnoungdomsassistans.blogspot.com/
    vi har varit i samma sits
    Ha de

    SvaraRadera